ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Ήταν την άνοιξη  του 1875 που οι Έλληνες  της Κάπης αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν την εκκλησία του χωρίου τους . Για  το λόγο αυτό κάλεσαν από την πόλη της Μυτιλήνης τον πρωτομάστορα Κο Μαρούλη ως επιβλέποντα των εργασιών.

 

 

 

Στην οικοδομή εκείνη δούλευαν και οι αδερφοί Ταρρού, χτίστες έμπειροι, γνωστοί σ’όλη τη γύρω περιοχή, όχι μόνο για την εργατικότητα και τη μαστοριά τους, άλλα και για τη μικρότερη τους αδερφή, την Αρτεμισία, κοπέλα  ξακουστή  για την ομορφιά και τα κάλλη της. Ο Κος Μαρούλης μόλις την είδε την ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα και χωρίς κανένα δισταγμό και καθυστέρηση τη ζήτησε σε γάμο. 

Παράλληλα λοιπόν με το χτίσιμο της εκκλησίας, τα δύο αδέρφια ανέλαβαν να χτίσουν, για χάρη της Αρτεμισίας και του συντρόφου της, ένα σπίτι στην Κάπη. 

 

 

 

Ο καιρός κυλούσε, οι δυο νέοι παντρεύτηκαν, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ευστράτιο και την Μαριάνθη ή αργότερα Μαρουλιώ (παρατσούκλι προερχόμενο από το επώνυμο του πατέρα της ) και γενικά η οικογένεια ζούσε καλά , ώσπου οι Τούρκοι του χωριού θέλοντας και αυτοί με τη σειρά τους να ενισχύσουν το θρησκευτικό τους στοιχείο, κάλεσαν τον  Κο  Μαρούλη για να τους φτιάξει αντίστοιχα ένα Μιναρέ.

 

Μετά τα τέλος του έργου, ο Μαρούλης ναι μεν πληρώθηκε για τον κόπο του, αλλά  η αμοιβή του αυτή μάλλον παραπλανητική ήταν γιατί στον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι του έπεσε από τους ίδιους τους χρηματοδότες του θύμα ληστείας και αγρίου ξυλοδαρμού, πράγμα που ήταν και η αιτία του θανάτου του. Έτσι η οικογένεια έμεινε ορφανή από πατέρα.

 

Λίγα χρόνια μετά, η Αρτεμισία ξαναπαντρεύτηκε τον Μιχάλη Συριανό, μηχανικό στο επάγγελμα και  Συριανό στην καταγωγή, ο οποίος και επιστρέφοντας πίσω στο νησί του, μετά το τέλος του Μακεδονικού πολέμου όπου και πολέμησε στο πλάι του Παύλου Μελλά, βρέθηκε τυχαία στην Μυτιλήνη. Η αγάπη του για την Αρτεμισία και για τα μικρά τότε παιδιά της τον κράτησαν εκεί για πάντα.

 

Αργότερα, το σπίτι αυτό δόθηκε σαν προίκα στην κόρη Μαριάνθη, κόρη του Μαρούλη , « Μαρουλιώ». Η Μαρουλιώ απέκτησε μια κόρη, τη Σοφία και αυτή με τη σειρά της τη σημερινή ιδιοκτήτρια, Άρτεμις, που έχει πάρει το όνομα της από την προγιαγια της,