Πολλά είναι τα αξιοθέατα του χωριού αλλά και των γύρω περιοχών.

Μανταμάδος

Η Κάπη ανήκει στο Δήμο Μανταμάδου. Ο Μανταμάδος βρίσκεται σε απόσταση 37Km από τη Μυτιλήνη και σε υψόμετρο 150μ. Το χωριό είναι κτισμένο μέσα σε λαγκαδιά και δε φαίνεται. Όχι μόνο γιατί η θέση του ήταν έτσι διαλεγμένη για να προστατεύεται από τους επιδρομείς αλλά και γιατί και το χρώμα του είναι δεμένο με τον γύρο τόπο, αφού οι πέτρες των σπιτιών προέρχονται από τα γύρω βουνά. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς ιδιαίτερα όμως με την κτηνοτροφία. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη μαντάς που σημαίνει βόδι.

Πασίγνωστος όμως είναι ο Μανταμάδος για το μεγάλο προσκύνημα του Ταξιάρχη του. Η εκκλησία του Αγίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ' το χωριό, σ' ένα ανοιχτό, ολόφωτο χώρο από ελιές και πεύκα. Ο αρχικός ναός χτίστηκε πριν από το 1700.

Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Το εικόνισμα του Αγίου είναι ανάγλυφο, κατασκευασμένο από άγνωστο υλικό. Ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα. Στην περιοχή υπήρχε παλιό μοναστήρι.

Σε μια επιδρομή τους Σαρακηνοί πειρατές έσφαξαν τους μοναχούς. Γλίτωσε μονάχα ένας που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη. Οι Αγαρηνοί τον κυνήγησαν. Αλλά όταν τον πλησίασαν είδαν μπροστά τους να έρχεται μια μανιασμένη θάλασσα που απειλούσε να τους καταπιεί.

Τρομαγμένοι άφησαν τον καλόγερο και έφυγαν. Ο μοναχός, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη, μάζεψε πηλό και με το αίμα των σκοτωμένων συνάδελφων του έφτιαξε το εικόνισμα του Αγίου.

Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. Ιδιαίτερα τον σεβόταν οι Τούρκοι για τα πολλαπλά του θαύματα. Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς.

Σκαμνιά-Σκάλα Σκαμνιάς

Μια άλλη πολύ όμορφη περιοχή κοντά στην Κάπη είναι η Σκαμνιά και η Σκάλα Σκαμνιάς. Εκεί μπορείτε να βρείτε αρκετές ψαροταβέρνες-εστιατόρια και να απολαύσετε τις ντόπιες λιχουδιές και το ολόφρεσκο ψάρι.

Μην ξεχάσετε να προσκυνήσετε την εικόνα της Παναγίας, στο εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργόνας, το οποίο βρίσκεται χτισμένο σε ένα βράχο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σκαμνιά αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του Στρατή Μυριβήλη.

Το εκκλησάκι ονομάστηκε έτσι από τις τοιχογραφίες που έχει στο εσωτερικό του και απεικονίζουν την Παναγία ως Γοργόνα.

Τσόνια

Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία, με ψιλή άμμο, που θα σας μαγέψει.

Χαρείτε τον ήλιο, τη θάλασσα και τα παιχνίδια ξέγνοιαστα.

Άγιος Στέφανος-Προφήτης Ηλίας

Λίγο πιο έξω από το χωριό στην περιοχή Πελόπη, μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.


                                                      Προφήτης Ηλίας


                                                     Προφήτης Ηλίας

 Σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο. Μέσα στη φύση και το πράσινο. Απομονωμένο από τους ενοχλητικούς θορύβους. Αξίζει να πάτε και να τα θαυμάσετε.

Μέσα στο δάσος, ανάμεσα σε δεκάδες ελιές βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι του αγίου Στεφάνου. Ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Μανταμάδου.

Πέτρινο και ξεχωριστό. Προσκυνήστε την εικόνα του Αγίου και νιώστε ηρεμία και αγαλλίαση.

Στο Μανταμάδο επίσης μην ξεχάσετε να δείτε πως φτιάχνονται τα κεραμικά σκεύη και αντικείμενα. Μια τέχνη που σιγά σιγά ξεθωριάζει με το πέρασμα των αιώνων, οι ντόπιοι όμως φροντίζουν να την κρατήσουν αναλλοίωτη.

 Θαυμάστε τον δημιουργό και ανακαλύψτε πώς το άψυχο υλικό μεταμορφώνετε σε μικρά αριστουργήματα.